top of page

LivingWater

Sömnproblem: Naturlig lindring med amerikansk ginseng

Sover du dåligt? Sömnproblem är en vanlig del av dagens moderna liv. Finns det dock några andra naturliga behandlingsmetoder förutom läkemedel?


Förutom att njuta av solen, har vi andra alternativ?

Förra året, från november till december, besökte hela vår familj östra Asien för att träffa släkt och vänner, och vi tillbringade en hel månad i 26 graders solsken. Under den tiden avstod jag från de aminosyretillskott och amerikansk ginseng jag vanligtvis tar, eftersom min kropp visade tecken på att ha "för hög energi". I mitten av december återvände vi till Sverige för att fira jul. Under de första två veckorna mådde vi hyfsat, men runt den fjärde veckan började vi märka att vår tonåring hemma blev nedstämd, visade tecken på depression och hade svårt att kliva upp ur sängen eller gå till skolan. När jag frågade om han ville ha lite ginsengte nickade han instämmande, det verkade som att han upplevde typiska symptom på vinterdepression och trötthet.


Efter att ha druckit amerikansk ginsengte i två dagar började barnet återhämta sig, och nästa dag kunde han gå ut och promenera trots det var mörkt och kallt ute. Det var uppenbart att hans förmåga att hantera stress hade förbättrats och hans humör hade blivit bättre, vilket gjorde oss alla lättade. En vecka senare kunde han till och med åka skidor med sin pappa och började gå tillbaka till skolan i början av februari. Jag sa till honom: "Det här är en genetisk predisposition, jag behöver också tillräckligt med solljus. Det är inte ditt fel, det är hur det här speciella vädret påverkar oss, många människor på höga breddgrader lider av samma problem." Jag sa det för att hjälpa tonåringen att skilja mellan subjektiva och objektiva faktorer, och undvika onödigt negativa tankar om sig själv, eftersom de redan hade upplevt tillräckligt med psykisk stress.


Sömnproblem

Efter en månad med brist på solljus var vår energi på botten. Bristen på solljus ledde till hormonella obalanser som orsakade olika sömnproblem. Förutom att känna sig trötta började vår tonåring lida av sömnlöshet, och varken jag eller min man kunde sova hela natten utan vaknade ofta under natten. Vi började dricka amerikansk ginseng te och såg tydliga förbättringar. Mitt barn kunde somna i tid och vaknade upp pigga och glada på morgonen, medan vi som medelålders föräldrar kunde sova hela natten och vakna upp känna oss fulla av energi istället för att känna oss som gamla uttjänta batterier som aldrig kan laddas helt. Jag brukar brygga en kopp ginseng te på 3 gram åt varje familjemedlem under dagen eller en kopp på kvällen. Eftersom det inte innehåller koffein påverkar det inte det centrala nervsystemet.


Vad är mekanismen bakom amerikansk ginsengs främjande av sömn?

Svaret kan mycket väl vara relaterat till funktionen av ginsenosiderna Rb1 och Rg1.

En rapport om kemiska sammansättningen och farmakologiska skillnader hos ginseng indikerar att båda dessa ingredienser finns i asiatisk ginseng och amerikansk ginseng, men i olika proportioner, vilket ger olika reglerande effekter. amerikansk ginseng har särskilt höga nivåer av Rb1, vilket hämmar det centrala nervsystemet och produktionen av stresshormoner,vilket har en lugnande och sömnfrämjande effekt.(Chen et al., 2008a; 2011, s. 4;Scholey et al., 2010; Qi et al, 2011, ss.4). Å andra sidan är innehållet av Rg1 lågt i amerikansk ginseng, så det ger inte någon excitatorisk effekt på det centrala nervsystemet. Därför hjälper amerikansk ginseng till att stabilisera humöret (Qi et al, ss. 4&18).


En annan viktig studie genomfördes med 32 unga människor genom en dubbelblind testning för att undersöka deras emotionella tillstånd efter att ha tagit amerikansk ginseng, och resultaten visade förbättringar i deras "alertness(vakenhet)", "calmness(lugn)" och "contentedness(nöjdhet)".(Scholey et al., 2010).


För personer med ångest, sömnlöshet eller hormonella obalanser på grund av miljö- eller åldersrelaterade problem är amerikansk ginseng ett lämpligt val för att förbättra sömnkvaliteten. Eftersom den är av livsmedelskvalitet, har den inga biverkningar eller risk för beroende, vilket gör den lämplig för alla som vill förbättra sin sömnkvalitet.Reference:

Chen CF, Chiou WF, Zhang JT. Comparison of the pharmacological effects of Panax ginseng and Panax quinquefolium. Acta Pharmacol Sin. 2008a; 29:1103–1108. [PubMed: 18718179]


Scholey A, Ossoukhova A, Owen L, Ibarra A, Pipingas A, He K, Roller M, Stough C. Effects of American ginseng (Panax quinquefolius) on neurocognitive function: an acute, randomised, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Psychopharmacology (Berl). 2010 Oct;212(3):345-56. doi: 10.1007/s00213-010-1964-y. Epub 2010 Jul 31. PMID: 20676609; PMCID: PMC2952762.


Qi LW, Wang CZ, Yuan CS. Ginsenosides from American ginseng: chemical and pharmacological diversity. Phytochemistry. 2011 Jun;72(8):689-99. doi: 10.1016/j.phytochem.2011.02.012. Epub 2011 Mar 9. PMID: 21396670; PMCID: PMC3103855.

Comments


Kungen av örter - en berättelse av ginseng

Cactus_Yunin_edited.png

Recent Posts

bottom of page