top of page

LivingWater

Köpråd för Amerikansk Ginseng


LivingWater Amerikansk Ginseng

Huvudingredienserna i amerikansk ginseng inkluderar ginsenosiderna Rb1, Rb2, Rc, Re och Rg1 (Christensen et al., 2000). Dess farmakologiska effekter påverkar främst vårt centrala nervsystem, kardiovaskulära system, endokrina system och immunsystem. Forskning har visat många fördelar, såsom förbättrad kognitiv förmåga, bildning av nervnäringsämnen, skydd av nervsystemet, motverkande av hjärnans ischemi, motverkande av hjärtrytmstörningar, blodtrycksreglering, diabetesbekämpning och förbättra livskvaliteten i klimakteriet (Qi, Wang och Yuan, 2011; Vuksan et al., 2018). Dessa är bara en del av de kända fördelarna för nuvarande. Precis som Carl Linnaeus gav den sitt vetenskapliga namn "Panax", vilket betyder "allhelande". Även om den har använts i traditionell kinesisk medicin i lång tid, är dess fördelar fortfarande relativt okända i västvärlden på grund av kulturella och mänskliga faktorer, och många människor är omedvetna om dess fördelar.


Eftersom odlingen av ginseng tar flera år är den inte lätt att få tag i. Till exempel tar förberedelse av jorden 1-2 år och odling av frön tar 1 år. Därför tar det 5-6 år att skörda en 3 år gammal ginseng. Två faktorer som påverkar mängden ginsenosider i ginseng: tiden som ginseng odlas och jordens tillstånd. Ginsenosider ökar med odlingsåren och stabiliseras vanligtvis vid 5 års ålder. Därför rekommenderas det att köpa amerikansk ginseng som är minst 3 år gammal, och särskilt ekologisk ginseng som odlats med gröngödsel.


På grund av regionala och kulturella faktorer kan priset variera beroende på användningsvanor eller speciella former. Till exempel föredrar människor i södra Kina runda ginsengrötter eftersom de ofta används för att koka soppa eller ges som gåvor. Dessa rötter har hög efterfrågan och är därför dyra, men det innebär inte nödvändigtvis att de har högre innehåll av ginsenosider än andra. Vid val av ginseng kan man välja prisvärda alternativ. Jag försöker välja ginseng med hög ålder, och för det andra väljer jag obehandlade ginseng rötter för långtidskonservering. Under förhållanden med skyddad från ljus och fukt kan de lagras i över 5 år. För de som har en hektisk livsstil kan det vara praktiskt med färdighackade ginseng, medan ginsengpulver kan blandas direkt i mat och drycker. Amerikansk ginsengpulver har en naturlig söt smak och är lätt att acceptera även för personer med känsliga smaklökar.


För närvarande är det svårt att hitta amerikansk ginseng i Sverige som är märkt med ursprungsåret för rötterna, vilket gör det svårt att bedöma kvaliteten. Den ginseng odlare jag samarbetar med var tidigare en senior forskare inom kardiovaskulära området, men började odla amerikansk ginseng efter att den hjälpte honom med sin kroniska trötthet. Därför hjälper hans jordnära vetenskapliga attityd till att tydligt spåra kvaliteten på köpt amerikansk ginseng. De flesta amerikansk ginseng odlare bryr sig inte särskilt om marknadsföring i Europa eftersom efterfrågan i Asien är tillräcklig för dem. Denna forskare-odlare har valt att stödja mitt arbete med att främja amerikansk ginseng i Sverige efter att ha förstått min vision att hjälpa svenska ungdomar. Min vision är att återge ungdomar sin vitalitet och använda del av intäkterna från ginseng för att stödja andra konstnärliga aktiviteter.


Om du har några andra frågor är du välkommen att kontakta mig, och jag ska göra mitt bästa för att svara på dem.


Referenser:

- Christensen, L.P, Larsen, E., Kristiansen, K., Jensen, M., Hansen, J., Madsen, P.H., 2000.

Medicinalplanten ginseng. Grön Viden 1–6.


- Qi LW, Wang CZ, Yuan CS. Ginsenosides from American ginseng: chemical and pharmacological diversity. Phytochemistry. 2011 Jun;72(8):689-99. doi 10.1016/j.phytochem.2011.02.012. Epub 2011 Mar 9. PMID: 21396670; PMCID: PMC3103855.


- Vuksan V, Xu ZZ, Jovanovski E, Jenkins AL, Beljan-Zdravkovic U, Sievenpiper JL, Mark Stavro P, Zurbau A, Duvnjak L, Li MZC. Efficacy and safety of American ginseng (Panax quinquefolius L.) extract on glycemic control and cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial. Eur J Nutr. 2019 Apr;58(3):1237-1245. doi: 10.1007/s00394-018-1642-0. Epub 2018 Feb 24. PMID: 29478187.


Kommentare


Kungen av örter - en berättelse av ginseng

Cactus_Yunin_edited.png

Recent Posts

bottom of page